A decoupage

A decoupage szó a francia decouper igéből származik, jelentése kivágni. A 17-18. században lett rendkívül népszerű Európában; Velencében, majd Franciaországban. Angliában a Victoria kortól vált kedvelt hobbivá. Megjelentek a romantikus virágos minták, képkártyák könyv alakban, ezeket használták díszítésre az európai udvarhölgyek. Falapokra, paravánokra, asztalokra, bútorokra ragasztották és lelakkozták. A 19. században - az amerikai, német, és angol kivágható papírdíszek piacra kerülése után azonban csökkent a decoupage iránti érdeklődés és csak nemrégiben bukkant fel újból.
A kézműves boltokban rengeteg könnyen használható, gyorsan száradó, vizes bázisú termék kapható, amivel a decoupage lényegesen könnyebb és egyszerű technika lett, ami mindenki számára elérhető. Festetlen nyersanyagok: szabadon díszíthető csupasz tálcák, fadobozok, képkeretek, préselt papírdobozok, hungarocell termékek, kerámia kaspók …stb. vásárolhatók. A szalvéták és decoupage papírok választéka pedig szinte kimeríthetetlen, a gyártó cégek ontják magukból az egyre újabb és szebb kivágható mintákat.
Papírból kivágott mintákkal díszíthetünk bármit, apró dobozokat vagy nagyobb bútordarabokat is. A decoupage alapvető lényege, hogy a kiválasztott képet kivágjuk, felragasztjuk valamilyen felületre és lakkozzuk, azt a látszatot keltve, mintha a minta festve lenne. A decoupage szépsége abban rejlik, hogy bárki kipróbálhatja, és még a legegyszerűbb motívumokat felhasználva is valódi kincseket alkothat.